Kerti tó építése

A legfontosabb tudnivalók a kerti tó építése kapcsán!

A kerti tó helyének kiválasztása

Kerti tó építése előtt a legfontosabb kérdés a kerti tó helyének kiválasztása. A tó telepítése akkor a legmegfelelőbb, ha a tavat a kert olyan részébe telepítjük, ahol nincs a közvetlen közelében, vagy mellette lombhullató fa, de azért félig árnyék van és naponta lehetőleg legfeljebb 4-6 órán keresztül kap közvetlen napsütést.

A kerti tó méretezése, formája, tószegély, part

A kerti tó mérete elsősorban függ a rendelkezésre álló területtől és pénzügyi lehetőségeinktől. Figyeljünk arra, hogy kerti dísztónál a vízfelszín legalább a 3,5 – 4 m2 legyen, valamint halak tartása esetén legalább 80- 100 cm legyen a vízmélysége.

Fontos, hogy mindig legyen sekély parti zóna egyrészt biztonsági okokból, másrészt a parti növények életterének kialakítása céljából.

A kerti tó formája a fantáziánkra van bízva, tófóliás tó esetén bármi megvalósítható, azonban alkalmazkodjunk a kertünk stílusához. A szabálytalan forma természetesebb hatást kelt.

Kerti tó építése és tervezése UBBINK PVC, illetve FIRESTONE „EPDM” gumi tófólia felhasználásával

1

Kerti tó építése – első lépés

Tervezzük meg a tó helyét a kertben. Például: 3 m x 4 m fólia egy 150 cm széles x 2 40cm hosszú x átlagban 60 cm mély tavacska létrehozásához elegendő. A szükséges tófólia mennyiség kiszámítása: szélesség + 2 x mélység x hosszúság + 2 x mélység +2 x 0,5m ráhagyás széltében és hosszában is.

2

Kerti tó építése – második lépés

Jelöljük ki a talajon a tónak a helyét, illetve a formáját egy kerti slag, vagy cölöpök segítségével.

3

Kerti tó építése – harmadik lépés

Kezdjük el kiásni a földet szintről szintre a tó legmélyebb pontjától kiindulva. Ügyeljünk arra, hogy az ültető zóna legalább 30 cm mély legyen, mert a sekély víz túlságosan felmelegszik. A legmélyebb rész legalább 80 cm legyen, hiszen ez szükséges a halak és egyes növények átteleltetéséhez.

4

Kerti tó építése – negyedik lépés

Helyezzünk el egy réteg (5-10cm) homokot, majd GEOTEXTÍILIÁT a tófenékre a tófólia védelme érdekében.

5

Kerti tó építése – ötödik lépés

Terítsük le a tófóliát a kiásott felületre, lehetőleg gyűrődésmentesen. A vízpumpát célszerű a tó közepén elhelyezni úgy, hogy a szórófej a felszín fölé emelkedik. Ezáltal lesz a szökőkút vízképe a legideálisabb.

6

Kerti tó építése – hatodik lépés

Töltsük fel a tavat vízzel. Ezután következhet a vízinövények ültetése. Az ültető tasakok és kosarak a telepítésnél kialakított ültető zónában helyezendők el. A tó aljára ajánlott 3-5 cm vastagságban Substratum elhelyezése, és Aqua Bactifit használata, hogy mielőbb kialakulhasson az ideális biológiai egyensúly.

Kerti tó építése és tervezése előre gyártott tavak felhasználásával

1

Kerti tó építése – első lépés

Tervezzük meg a tavacska helyét a kertben és válasszunk egy előre gyártott tavat az „UBBINK” termékek széles választékából.

2

Kerti tó építése – második lépés

Helyezzük el a tavat a kiválasztott helyre és jelöljük ki a körvonalát cölöpökkel, vagy a kerti slag segítségével. Jelöljük meg, hol fog elhelyezkedni a tavacska legmélyebb része.

3

Kerti tó építése – harmadik lépés

Kezdjük az ásást a legmélyebb részen. A kiásott gödörnek kb. 10cm-el szélesebbnek kell lennie, mint az előre gyártott tó szélessége. A tó szélének a földfelszín fölé kell emelkednie..

4

Kerti tó építése – negyedik lépés

Helyezzük a tavat a kiásott gödörbe és ügyeljünk arra, hogy teljesen vízszintesen helyezkedjen el!

5

Kerti tó építése – ötödik lépés

Töltsük meg a tavat félig vízzel. Töltsük fel a tó széle és az ásott gödör közötti részt homokkal, majd kezdjük el „bemosni” a homokot (beiszapolás) a kerti slag segítségével. Fontos, hogy a tavacska stabilan és vízszintesen helyezkedjen el.

6

Kerti tó építése – hatodik lépés

Töltsük fel teljesen a tavat vízzel és ültessük be növényekkel. Ehhez használjunk UBBINK vízinövény kosarakat, vagy ültető tasakokat. A tó aljára szintén ajánlott Aqua Bactifit használata és Substratum elhelyezése.