Kerti tó üzemeltetése

A legfontosabb tudnivaló kerti tó üzemeltetése kapcsán

Szivattyúk szerepe a kerti tó üzemeltetése során

A szivattyú méretének megválasztásakor elsősorban az ellátandó funkciókat vegyük figyelembe. Minden egyes funkció vízigényét össze kell adnunk, és az esetleges távolságokkal (például: patakfolyás hossza) és magassággal együtt járó veszteséggel is számolnunk kell! Az emelési magasságot mindig a vízszinttől számoljuk, hiszen a a vízben nincs súrlódási veszteség.

A szivattyút soha ne tegyük közvetlenül a tó aljára. Így nem tudja beszívni a tó alján képződő iszapot, illetve, ha szökőkutat is akarunk működtetni, akkor nem szükséges akkora hosszabbítás. A szivattyúk úgynevezett előszűrőjében bizonyos esetekben van szivacs, bizonyos esetekben nincs. Gyakoribb, ha nincs. Ebben az esetben a szivattyú rotorja úgy van kialakítva, hogy a szűrőházon átjutó szemcseméretű szennyeződés a rotoron is akadály nélkül át tud jutni. Ennek a szűrőháznak az a feladata, hogy a szivattyú részére szűrje meg a vizet, ne engedjen túl akkora szemcseméretű szennyeződést, amelyik kárt tudna tenni a rotorban.

Ha van szivacs a szűrőházban, akkor az gyakran eltömődhet, a gyakori takarítástól egy idő után tönkremehet. A takarítását soha nem csavarással, hanem nyomkodással kell elvégezni.

Szivattyúk takarítása a kerti tó üzemeltetése során

A szivattyúkat rendszeres időközönként ki kell takarítani, a rotort vízkőteleníteni kell, illtve a mechanikus szennyeződéseket el kell távolítani. Fontos, hogy a szivattyúkra vonatkozó garancia nem vonatkozik a kopó alkatrészekre, mint például a rotor.

Szivattyúk téliesítése a kerti tó üzemeltetése során

Alapvetően két lehetőségünk van. Amennyiben a szivattyú és a szűrőberendezés télen is működik, akkor ez legyen folyamatos, mert leállás esetén elfagy a rendszer. Amennyiben télen nem használjuk, úgy takarítsuk ki a szűrőt és a szivattyút, helyezzük őket száraz, fagymentes helyre. A szivattyút ajánlatos tiszta állapotban egy vízzel teli vödörben tárolni. Szezon elején gyakori, hogy nem indul a szivattyú. Ilyenkor szinte minden esetben takarítás nélkül tették el télire.

Kerti tó üzemeltetés során használt szűrők szerepe

A szűrők méretének megválasztásakor a tó űrtartalmát vegyük alapul. Ügyeljünk arra, hogy amennyiben halak is élnek a tóban, a szűrő méretét duplázzuk meg. A szűrők szerepe, hogy mind mechanikusan, mind biológiailag megszűrjék a tó vizét. A mechanikus szűrést a szivacs és a szűrőkefék végzik. A biológiai szűrést a kőzet-anyagok, és a szűrő teljes belső felületén, és tartalmán (kőzeteken, szivacson, stb.) megtelepedő mikroorgnizmusok, valamint az UVC készülék végzi.

Többféle szűrőfajtából választhatunk célunknak megfelelően

Kerti tó üzemeltetése egykamrás, szabad átfolyású szűrőkkel

(Ubbink)

Ezek a legegyszerűbb, legolcsóbb, és egyben a legkisebb hatásfokú szűrők. Telepítésüknél ügyeljünk arra, hogy a legmagasabb ponton helyezzük el, mert a víz szabadeséssel folyik vissza a tóba. Ha magasra tesszük, patakot is elláthatunk a kifolyó vízzel. Azt tudnunk kell, hogy ezeket a szűrőket nehéz elrejteni, nem helyezhetők nyomás alá, a szivattyú a tóban van elhelyezve és felnyomja a vizet a szűrőbe.

Kerti tó üzemeltetése többkamrás, szabad átfolyású szűrőkkel

(Ubbink, Velda)

Hatásuk sokkal jobb, mint az egykamrás szűrőké, a víz több időt tölt a szűrőrendszerben, nagyobb felületen történik a szűrés, nagyobb élettere van a baktériumoknak.

Kerti tó üzemeltetése egykamrás, nyomás alá helyezhető szűrőkkel

(Ubbink, Velda)

Kíválló hatásfokkal rendelkeznek, szemben az egy- vagy többkamrás szabad átfolyású szűrőkkel szemben. Telepítésük aknába, vagy beásva a földbe a parton, vagy simán a parton elhelyezve történik. A víz a szűrőből felvezethető patak vagy csobogó kialakításához is. A nyomás alá helyezhető szűrők használata esetén a zöld, erősebb tömlő használata ajánlott. A szivattyú a tóban, vagy aknában van elhelyezve (típustól és kialakítástól függően) és nyomja a vizet a szűrőbe.

Kerti tó üzemeltetése UV-C készülékekkel (2,5-144 m3 vízmennyiséghez) (Ubbink, Velda, Messner)

Ez egy olyan tóvíz-csírátlanító eszköz, amiben a tóvíz úgy áramlik szabályozott (a vízpumpa által kalibrált) sebességgel, hogy az átfolyó vízben lebegő algákat, mikroorganizmusokat az „UV C” fénysugarat kibocsátó fényforrás csírátlanítja. Ennek hatására az algák, vagy más mikroorganizmusok elveszítik szaporodóképességüket, elhalnak és a vízből mechanikus szűréssel eltávolíthatók.

Kerti tó üzemeltetése I-TRONIC szálas alga megsemmisítő készülék (5, 15, 35, 75 m3 vízmennyiséghez)

Az elektromos energiával működő Velda I-Tronic készülék egyik legfőbb része a speciális rézötvözetből készült dióda, melyet egy rozsdamentes acélból készült anód vesz körül. A készülék microprocesszoros vezérlőegységgel működik. Ez a vezérlőegység impulzusokat hoz létre, melyeket elvezet a Velda I-Tronic magjába. Ezeknek az impulzusoknak a hatására pozitív töltésű rézionok szabadulnak fel (válnak le) ebből a speciális ötvözetből készült réz-diódából és jutnak a vízbe.(Ezt a folyamatot mineralizációnak nevezik.)

Az ionok részben megakadályozzák a szálas/fonalas algák képződését, részben – beépülve az algák sejtjeibe – elpusztítják a már kialakult algákat. A elpusztult algák mechanikusan, például hálóval, vagy vízszűrő segítségével könnyedén eltávolíthatók.

A skimmerek és a kerti tó üzemeltetés

(Messner, Velda, Verhaert)

A skimmerek feladata, hogy a víz felszínén lebegő szennyeződéseket összegyűjtsék, még mielőtt a tó aljára süllyednének. Jó tudni, hogy előszűrőként is funkcionálnak. A nagyobb méretű szennyeződések (pl. falevél) a szivattyú szívóhatására a gyűjtőkosárban gyűlik össze, ahonnan mechanikusan eltávolítható. Az apró szennyeződés átjut a gyűjtőkosáron és a szivattyún, de fennakad a mechanikus szűrőn. Másik hasznos szerepe a skimmernek, hogy megmozgatja a felmelegedett vízfelszínt, csökkentve az algásodás veszélyét.

A skimmer méretezésére nincs szabály. Kisebb tavaknál kisebb, nagyobb tavaknál nagyobb teljesítményű szivattyút használjunk. A skimmer nem kíván külön szivattyút, mivel annak szívócsonkjára van kötve. A víz utána működtethet szűrőt, funkcionálhat szökőkútként, patakként, stb.

A tó levegőztetők szerepe a kerti tó üzemeltetése során

(Ubbink, Messner, Velda)

A tó levegőztető készülékek mindig a parton vannak elhelyezve, levegőtömlő vezet be a készüléktől a vízbe, aminek a végén helyezkednek el a habkövek. A tó levegőztetők szerepe kettős. Nyáron plusz oxigént juttatnak a tó vízébe, télen pedig megakadályozzák a tó vizének befagyását. A nagyobb tavaknál ajánlatos inkább több kisebb levegőzető elhelyezése, mint egy nagyé.

A tóporszívó és a kerti tó üzemeltetés

(Ubbink)

Igen praktikus készülékek az iszap eltávolítására, a tó tisztítására. Az apró részecskéket, például leveleket, algákat, iszapot stb. 10 mm-ig felszívják az 5 m hosszú tömlő, illetve a három különböző szívófej segítségével. Az iszap és a víz egy 20 literes tartályba kerül, mely a 2,5 m hosszú elvezető csövön át a kertbe vezethető, vagy a víz a filter tasakon keresztül az elvezető csőhöz csatlakozatva visszavezethető a tóba.