Tómeder

Ha úgy döntünk, hogy kertünkben helye van egy kisebb kerti tónak, a fóliás tómegoldáson kívül egy másik alternatíva az előre gyártott tómeder. Ennek mérete is igen változó, hiszen ez a fajta tó kapható 65l-től akár 3m3-es méretig is. Az előre gyártott tavaknál két alapvető különbséget kell figyelembe venni a fóliás tavakhoz képest. Az egyik tó telepítése, a másik tó üzemeltetése.

A tó telepítése a következő 4 lépésben történik:

1. Helyezzük az előre gyártott tómedret az általunk kiválasztott területre, és rajzoljuk körbe az alakját egy ásóval.
2. Ássuk ki a tómedret legalább 50 cm-rel mélyebbre, hogy a medret ki tudjuk bélelni homokkal, ami védőrétegként szolgál.
3. Helyezzük a tómedret a gödörbe, és szintezzük ki.
4. Fokozatosan töltsük fel a medret vízzel, miközben kitöltjük a gödör fala és a meder fala közötti hézagot homokkal, vagy földel, és közben a feltöltésre használt talajt tömörítsük. Ha ezt nem tesszük meg, az előre gyártott meder fala deformálódhat.

Ha előre gyártott medret vásárolunk, vegyük számításba, hogy ezek általában sekélyebbek. A sekélyebb tavak 35-40-50 maximum 60 cm mélyek és könnyebben átmelegszik a vizük. Intenzívebb vízforgatás, komolyabb UV szűrés és több oxigén bevitel szükséges a kisebb vízmélység miatt.