Tószűrés

A tószűrés a legfontosabb része a tó építésének, legyen akár növényes vagy halastó, amit építünk. Hogy milyen szűrést, levegőztetést használunk egy tóhoz, ez nagyban múlik a tó „fajtáján”. A fóliás tavaknál, ahol mélyebb a vízmélység más szűrés kell, mint a sekélyebb tavaknál. A szűrés választásánál több lehetőségünk van. A belső szűrőket általában kisebb, sekélyebb tavaknál javasoljuk, hiszen egy részt a szűrő felülete kisebb, másrészt a tó alakja, és nagysága is indokolja a belső szűrők használatát. Könnyebb kiemelni, és tisztítani a szűrőt. A külső szűrőknél ugyan ez a helyzet. Kétféle megoldás közül választhatunk. Az egyik az úgynevezett gravitációs szűrő. Ez a szűrő alkalmatosság, lehet hordó vagy láda. A hordó kisebb tavak szűréséhez alkalmas. A működési elv alapján csak a tó vizének felszíne fölé lehet elhelyezni, így szemmel látható, hacsak nem tudjuk elrejteni a parti növényzet mögé.

A nyomás alatti szűrők nagy előnye, hogy a vízszint alatt, beásva vagy egy ciszternába tárolhatók, és a pumpa által felszivattyúzott vizet egy csobogóba képesek továbbítani. Ha leássuk vagy ciszternába, tesszük őket nem láthatóak. Hátrányuk, hogy szűrőfelületük kisebb, mint parti társaiké. A nyomás alatti hordók kapacitása egy maximum 25 m3–es tó szűréséhez elegendő. Ha ennél nagyobb tavat szeretnénk szűrni, a 3 kamrás szűrő ládák javasoltak, melyek bekötéséhez és elhelyezéséhez szakember segítségét ajánlatos kérni. Bizonyos m3 felett ajánlatos a szűrő tó építése, amihez kérjük szakember véleményét.

A tavi szűrő, legyen az bármilyen fajta, nagyon fontos feladata, hogy a szerves hulladékot biológiai úton bontsa le. Ezt a munkát a lebontó baktériumok végzik. Sok tó tulajdonos követi el azt a hibát, hogy szűrőjét takarékossági okokból, csak időszakosan üzemelteti. Ez nagy hiba. Ha a vízpumpát kikapcsolja, és a szűrőben megszűnik a vízáramlás a baktériumok oxigén hiányában elpusztulnak, és az egész semmit sem ér.